SORBETS VAI SORBERTS
Šogad bagātīga rudens aveņu raža. Varbūt pagatavot sorbertu? Vai – sorbetu?
Sorbets ir atspirdzinošs deserts, ko gatavo no svaigas augļu, ogu biezsulas vai biezeņa, pievienojot cukura sīrupu; tam var pievienot šampanieti vai citu alkoholisku dzērienu; tā maisījums tiek sasaldēts putojot un to pasniedz labi atdzesētos traukos. Par sorbetu tiek saukts arī alkoholisks vai bezalkoholisks ledusauksts kokteilis.
Vārds aizgūts no vecitāļu vārda ‘sorbetto’, kas savukārt cēlies no turku ‘şerbet’ (transliterācija no persiešu ‘sharbat’). Lūkojoties vēl tālāk, persiešu vārds ir atvasināts no arābu valodas darbības vārda ‘shariba’, kas nozīmē ‘dzert’. Pirmo reizi Rietumeiropā vārds ‘šerbets’ ir minēts itāļu valodā un attiecināts uz kaut ko, ko dzer turki. Vēlāk franču valodā no itāļiem aizgūtais vārds kļūst par ‘sorbet’, angļu valodā – par ‘sorbet’, vācu valodā – par ‘das Sorbet’.
Skrivanek jau rakstīja par vārda ‘šerbets’ pareizrakstību – pareizi ir ‘šerbets’, nevis ‘šerberts’. Pēc analoģijas būs vieglāk atcerēties arī vārda ‘sorbets’ pareizu izrunu un rakstību. Turklāt pie reizes varam apgūt arī kulināriskas nianses, proti, atšķirība starp šiem diviem saldēto desertu veidiem (sorbets un šerbets) galvenokārt ir tajā, cik daudz piena produktu tie satur. Sorbeta sastāvā nav nekādu piena produktu, bet šerbeta sastāvā ir nedaudz krējuma vai piena, kas tam piešķir bagātīgāku, krēmīgāku konsistenci.
Tātad teiksim: Šogad bagātīga rudens aveņu raža. Varbūt pagatavot sorbetu?
Esam apkopojuši 100 latviešu valodas padomus īpašā grāmatā, kuru piedāvājam jums lejupielādēt bez maksas. Lai to saņemtu, lūdzam aizpildīt zemāk norādīto pieteikuma formu Skrivanek Baltic ikmēneša jaunumiem.