Scroll Top

LATE MAKJATO

Sēžot pie sava iecienītākā kafejnīcas galdiņa, nesteidzīgi malkoju gardu late makjato. Šim dzērienam gluži tāpat kā dzīvē, katram slānim ir sava atšķirīga krāsa un garša – salda, rūgta, krēmīga vai visa krāsu un garšu buķete kopā. Late makjato ir īsta garšu kolekcija, kas svārstās no nevainīgām emocijām, siltiem nostalģiskiem atmiņu mirkļiem līdz nopietnam skatījumam uz pasauli. Ar savu vienkāršumu tas ir iekarojis gandrīz visas pasaules sirdis un pat vairāk – daudzu cilvēku dzīves nav iedomājamas bez vienas tasītes makjato ikdienā. Tā ir kā burvestība, kas apskauj ar savu garšu, aromātu un pagatavošanas kultūru.

MAKJATO VĒSTURE

Lai pastāstītu makjato vēsturi, būtu jāpiemin viena no dzēriena galvenajām sastāvdaļām – tasīte karsta un melna espreso. Espreso ir pavisam parasta stipra melna kafija, kas pagatavota salīdzinoši vienkārši – karstu ūdeni izfiltrējot caur samaltām kafijas pupiņām, iegūstot ļoti koncentrētu kafijas dzērienu. Šis burvīgais, aromātiskais dzēriens tika radīts 20. gadsimta sākumā Venēcijā. Ar pirmo espreso krūzīti sākās arī pirmo kafijas automātu vēsture. Jā, tiek uzskatīts, ka Venēcija ir mūsdienu makjato dzimtene, pateicoties kafejnīcu kultūrai, kas tajā pastāv jau kopš 18. gadsimta. Venēcijas kafejnīcas sāka pasniegt espreso, kas sākotnēji nebija saldināts, to gatavoja pavisam vienkāršos veidos. Kafijas bāri sāka atvērties ne tikai Itālijā, bet arī ārpus tās. Espreso variācijas bija tik daudz – dažāda grauzdējuma kafijas pupiņas, dažāda maluma un mitruma pakāpes kafija, tādēļ dzērienu karte bāros nebija pieejama, bet savu mīļāko kafijas garšu varēja palūgt uzburt pašam baristam. Mūsdienās espreso malks ir katra kafijas dzēriena galvenā sastāvdaļa, vai tā būtu late, kapučīno, amerikano vai makjato.

late makjato

KAS TAD IR MAKJATO?

Tulkojumā no itāļu valodas, makjato nozīme ir pavisam vienkārša – apzīmogots, notraipīts. Makjato savu nosaukumu tā arī ieguva, pievienojot espreso malku karsta piena. Kā jau lielākā daļa kafijas dzērienu, makjato tika radīts Itālijā. Itāļu baristas mazliet pamainīja espreso variantu, pievienojot tam nedaudz putota piena. Kādēļ? Jo vienmēr atradās kāds kafijas malkotājs, kuram espreso bija par rūgtu, bet kapučīno par vāju. Šo stipro, mazajā tasītē pasniegto kafiju ar pāris pilieniem piena putu tās virspusē tā arī nosauca –kafija makjato. Katra itāļa ikdiena kļuva par vienu kafijas tasīti bagātāka. Ja itāļi ir raduši no rītiem dzert maigo kapučīno, tad karstajās vasaras pēcpusdienās, kad enerģijas līmenis jau ir sasniedzis kritisko robežu, itāļi malko makjato. Taču itāļiem ar to nebija gana. Atsevišķos Itālijas reģionos, kurus bija iecienījuši amerikāņu tūristi, sāka gatavot kafiju late. Iemesls tam bija pavisam vienkāršs – amerikāņu tūristi nekādi nevarēja pierast pie stiprā espreso dzēriena, tāpēc tam tika pievienots silts piens, lai padarītu dzērienu maigāku. Amerikāņi šo dzērienu aizveda arī līdz ASV, kur 1980. gadā Sietlā tas tika standartizēts. Tulkojumā no itāļu valodas caffe latte nozīmē ‘kafija ar pienu’. Starp citu, ja Itālijā kafejnīcā pajautāsi vienkārši latte, Tev pasniegs krūzīti silta piena. Bet tas arī nebija viss – apvienojot šos abus slavenos kafijas dzērienus, tika radīta latte macchiato. Burtiskā tulkojumā no itāļu valodas tas skan – ‘apzīmogots piens’. Šis ir viens no vizuāli skaistākajiem un gardākajiem kafijas dzērieniem, kuru ir iecienījuši cilvēki visā pasaulē. Viegls un gaisīgs, tas kārtojas vairākos slāņos stikla glāzē, sākot ar siltu pienu, tad pamatīga deva stipra espreso un pa virsu maigas piena putas. Amerikā šo dzērienu mīl gan rītos, gan pusdienlaikā parkā uz soliņa. Ik pa brīdim tiek radīta kāda jauna late makjato versija, bagātinot to ar dažādu garšu sīrupiem. Starp citu, tieši ASV un tieši Starbucks ir pelnījis atzinību par late makjato popularitāti visā pasaulē, radot slaveno karameļu makjato. Šī dzēriena sastāvā bez standarta espreso un piena, ir arī vaniļas sīrups, bet kafijas putas virspusē tiek bagātinātas ar karameļu mērci.

MAKJATO PAGATAVOŠANA

1884. gadā espreso kafijas automātu izgudroja un patentēja itāļu izgudrotājs Andželo Moriondo. Jā, espreso automātam ir vairāk nekā 130 gadu sena vēsture! Moriondo patents tika vairākkārt nozagts, izgudrojums pārstrādāts, līdz tas ir sasniedzis mūsdienu pasauli tāds, kādu mēs to pazīstam. Un kopš pasaulē ir kafijas automāti, makjato pagatavošana ir pavisam vienkārša – stipram espreso maza izmēra krūzītē pievieno pāris karotes silta piena putu.

STARBUCKS LATE MAKJATO

  • 175 ml piena;
  • 1 porcija espreso.

Uzputojiet uzsildīto pienu, līdz tas piepilda 250 ml krūzi. Ielejiet silto, putojošo pienu savā iemīļotākajā kafijas glāzē. Oho, gandrīz pilna līdz pašai augšai. Lēnām ielejiet stipro kafiju krūzes vidū. Ideāli, kā nosaukumā – zīmogs pienā! Iedzeriet malku un izbaudiet. Divas vienkāršas sastāvdaļas, bet tik neparasts dzēriens! Uztaisi sev vēl vienu, Tu to esi pelnījis.

LATE MAKJATO AR MANDEĻU GARŠU (VEĢETĀRIEŠIEM UN VEGĀNIEM)

  • 200 ml mandeļu dzēriena;
  • 1 porcija espreso.

Pagatavo tasīti espreso. Nedaudz uzsildi mandeļu dzēriena, nepārtraukti apmaisot. Tad to saputo, līdz izveidojas viegla un putojoša kārtiņa. Ielej mandeļu dzērienu stikla glāzē un lēnām uzlej stipru espreso, lai saglabātu putojošo “cepurīti”.

MĒS, SKRIVANEK KOLEKTĪVS, DIEVINĀM KAFIJU − ĪPAŠI KARAMEĻU MAKJATO. LŪK, ARĪ MŪSU SKRIVANEK RECEPTE:

  • 1996. gadā kāda no mūsu kolektīva meitenēm atgriezās no ASV ar jaunumiem – pasaulē ir radīts karameļu makjato.
  • Mēs viņu neizlaidām no Skrivanek virtuves, kamēr viņa nepagatavoja mums visiem šo noslēpumaino dzērienu.
  • Lūk, kā tas izskatījās – viņa ieslēdza kafijas automātu, sāka gatavot vienu pēc otras espreso kafijas porcijas, ar otru roku putojot milzu krūzē siltu pienu. Tad viņa salēja skaistās stikla glāzēs mazliet vaniļas sīrupa, piepildīja ¾ glāzes ar siltu pienu, pa virsu uzlejot ¼ siltās piena putas.
  • Tad ar smalku manieri viņa tam visam pa vidu ielēja espreso porciju un piena putām pa virsu uzlēja karameļu mērci, izveidojot skaistu rakstu.
  • Tas bija izcili, lieliski un tik iedvesmojoši!

Nāc ciemos pie mums, piesakies mūsu valodas kursiem un mēs apsolām – tu ne tikai apgūsi valodu, bet dzirdēsi daudz interesantus stāstus par dažādu tautu kultūru, vēsturi, virtuvi un daudz ko citu. Un protams – tevi vienmēr gaidīs tasīte gardas kafijas!

Skrivanek blogs late makjato
Skrivanek Baltic valodas padoms "Latte macchiato" pret "Late makiato'' pret "Late makjato''

Kā sauksim šo kafijas dzērienu?

Uzziniet atbildi šajā latviešu valodas padomā!

Skrivanek Baltic valodas padoms "Espreso" pret "Espresso"

Vai baudīsim espreso vai espresso?

Uzziniet atbildi šajā latviešu valodas padomā!

ITĀĻU VALODAS TULKS UN TULKOTĀJS

Skrivanek tulku un tulkotāju komanda strādā gan ar tipveida dokumentu rakstiskajiem tulkojumiem, gan notariāli apliecinātiem tulkojumiem. Tulkošanas birojs Skrivanek nodrošina arī tekstu itāļu valodā korektūru un stilistisko uzlabošanu, ja nepieciešams tiek veikta redaktūra un terminoloģijas pārbaude. Nodrošinām visa veida mutiskās tulkošanas pakalpojumus uz un no itāļu valodas.

ITĀĻU VALODAS KURSI

Piedāvājam itāļu valodas mācības uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem, kā arī grupu un individuālos itāļu valodas kursus privātpersonām. Nodarbības nodrošinām klātienē vai tiešsaistē. Īpašais piedāvājums – apmeklējiet individuālos itāļu valodas kursus divatā, maksājot tikai par viena studenta mācībām!