STRŪDELE PRET ŠTRŪDELE

1

Vai baudīsim ābolu strūdeli vai štrūdeli?

Garenu konditorejas izstrādājumu no kārtainās mīklas ar pildījumu sauc par štrūdeli. Latviešu valodā tas ienācis no vācu valodas vārda „Strudel”. Tā kā vācu valodā tas izrunājams ar līdzskani „š”, nevis „s”, arī latviešu valodā šis konditorejas izstrādājams saucams par štrūdeli.

Tātad baudīsim ābolu štrūdeli.
Skrivanek valodas padoms, sttrūdele pret štrūdele

ĀBOLU ŠTRŪDELE – AUSTRIEŠU ĀBOLU VIRPULIS

ŠTRŪDELES VĒSTURE

Ābolu štrūdele (vācu: apfelstrudel; čehu: štrúdl; jidiša: שטרודל) ir tradicionāla Vīnes štrūdele, populārs konditorejas izstrādājums Austrijā, Bavārijā, Čehijā, Ziemeļitālijā, Slovēnijā un citās Eiropas valstīs, kas savulaik atradās Austroungārijas impērijas sastāvā (1867.–1918.). Šajās valstīs ābolu štrūdele ir visplašāk zināmais štrūdeles veids. Ābolu štrūdele tiek uzskatīta par Austrijas nacionālo ēdienu kopā ar Vīnes šniceli un tāfelšpicu (Vīnes tāfelšpics ir viens no slavenās austriešu virtuves populārākajiem ēdieniem. Tā nosaukumā ietvertā norāde uz spici vai virsotni, norāda uz gaļas gabala formu).

Štrūdele – vācu valodas vārds, kas ir cēlies no vidus augšvācu vārda, kas nozīmē ‘virpulis’, ‘atvars’.

Savukārt, ābolu štrūdele itāliski tiek dēvēta par strudel di mele, poļu valodā to sauc par strudel jabłkowy, rumāņu valodā strudel de mere, slovēņu valodā jabolčni zavitek, horvātu valodā štrudla od jabuka vai savijača s jabukama, bet ungāru valodā almásrétes.

Štrūdele ir saistīta arī ar aškenazi ebreju virtuvi, īpaši vācu, Šveices un Austrijas aškenazi ebrejiem. Ābolu un rozīņu pildījums ir populārs ebreju virtuvē gatavotai štrūdelei.

Neatkarīgi no tā, vai štrūdele ir salda vai sāļa, tā popularitāti ieguva 18. gadsimtā Hābsburgu dinastijas laikā (1278.–1780.). Austriešu virtuve veidojās un ietekmējās no daudzu dažādu tautu virtuvēm gadsimtu gaitā. Štrūdeles vēsturiskās saknes sniedzas vēl senākā pagātnē, jo tā it kā esot noskatīta no līdzīga turku konditorejas izstrādājuma – baklavas, ko austrieši iepazinuši jau 15. gadsimta vidū. Grieķi gan bieži apgalvo, ka šādu mīklu izdomājuši viņi. Tās vēsturei var izsekot līdz pat Senajai Bizantijai. Citos avotos teikts, ka pirmie, kam ienācis prātā stiept un placināt mīklu uz visām pusēm, lai tā būtu papīra plānumā, ir bijuši arābi. Tāpat štrūdelei līdzīgi izstrādājumi jau senos laikos esot gatavoti Ziemeļāfrikā, bet vēlāk iecienīti arī Spānijā un Francijā. Taču arābi šo mīklu netina veltnī, bet lika kārtām. Tā nu beigās nav īsti saprotams, kurš no kura ko aizguva un kad tas īsti notika. Taču reti kuriem ēdieniem izdotos saglabāt savu popularitāti cauri gadsimtiem, kā to spējusi štrūdele. Daudzas pavāru paaudzes ieguldījušas savu prasmi un izdomu, lai uzlabotu štrūdeles mīklu un dažādotu pildījuma variantus.

Ābolu štrūdele ir tikai viena no neskaitāmajām štrūdeles variācijām. Patiesībā senākās receptes liecina – tās tika pildītas ar pastinakiem un nepavisam nebija saldas. Savukārt 1695. gadā kādā Vīnes pavārgrāmatā pierakstītā recepte paredzēja štrūdeli pildīt ar piena krēmu. Šī recepte līdz pat mūsdienām glabājas Vīnes Rātsnama bibliotēkā. Pamazām parādījušās dažādas variācijas – atkarībā no izejvielām, kas tobrīd saimniecei bija pie rokas – ķirbji, sēnes, kartupeļi, nekādas vainas nebija arī plūmēm, ķiršiem, riekstiem, biezpienam, maigai karbonādei un pat dažādiem subproduktiem. Tomēr tiesa kas tiesa – maigo, saldeni skābo ābolu štrūdeli popularitātē apsteigt ir grūti.

Vīnes elegance izpaužas sieviešu augstpapēžu kurpju klaudzēšanā pie operas durvīm un graciozi apliktajās šallēs, vīriešu tumšajos mēteļos un rūpīgi pieskaņotajās kaklasaitēs, stilīgajās kafijas krūzēs vecpilsētas krodziņos un skaistā šķīvītī pasniegtā ābolu štrūdelē, kas apkaisīta ar pūdercukuru peld vaniļas mērcē.

Šrudeles receptes
Štrūdele - Austrijas tradicionālais ēdiens

ŠTRŪDELES PAGATAVOŠANA

Vislielāko pārsteigumu sagādā štrūdeles mīkla. Pieņemts uzskatīt, ka visu šo dažādo recepšu variāciju vienojošais elements ir kārtainā mīkla. Jā, lielā daļā pasaules saimnieces izmanto tieši šo mīklu, pārliecībā, ka tieši šādi top īstā štrūdele. Sākotnēji štrūdeles tiešām tapa no kārtainās mīklas, pareizāk – no tās austrumnieciskās radinieces filo mīklas, ko uz Ungāriju bija atveduši turku iekarotāji. Par Eiropas teritorijām kareivīgajiem turkiem varbūt nācās pacīnīties, taču gardēžu vēderi bez ierunām padevās austrumu saldumu maigajai varai, tāpēc tobrīd gaisīgā, kraukšķīgā austrumnieku mīkla tika plaši izmantota dažādos ēdienos. Kaut gan brīdī, kad štrūdele nokļuva Vīnē, tās mīkla jau bija piedzīvojusi transformācijas (pielāgojoties vietējām kviešu šķirnēm), un tāda arī tika ierakstīta austriešu kulinārijas kanonā. Stingra un staipīga, gatavota no miltiem, kas bagāti ar glutēnu un papildināti ar drusciņu ūdens, eļļas un sāls. Taču mīklas veiksmes formula slēpjas tās darināšanā. Pusstunda mīcīšanas, pusstunda atpūtināšanas un tad – pats galvenais – izrullēšana. Austrieši mēdzot teikt, ka labam cepējam štrūdeles mīkla iznāk tik plāna, ka caur to var izlasīt mīlestības vēstuli. Ja pavārs ir iemīlējies, viņam droši vien ir daudz iedvesmas un sanāk īsts konditorejas šedevrs. Bet, ja sirdslietas nav aktuālas un neviena mīlestības vēstule negadās pa rokai, tad mīklas gatavošanas procesā ieteicams izmantot rūtainu dvielīti – mīkla ir pietiekami plāna, kad rūtis tai spīd cauri. Tieši pagatavot mīklu ir vislielākā māksla. Kad tas apgūts, atliek vien izvēlēties tīkamāko pildījumu – ābolu, ķiršu, meža ogu, biezpiena un rozīņu, magoņu, mandeļu, šokolādes, halvas, kartupeļu, kāpostu, gaļas vai kādu citu.

Štrūdeli var baudīt kopā ar vieglu smaržīgu kafiju vai tēju, saldo štrūdeli mēdz pasniegt ar putukrējumu, saldējumu, reizēm arī ar vaniļas mērci. Sāļās štrūdeles ir sātīgas, tās var noderēt pusdienām vai maltītei darba pārtraukumā.

ŠTRŪDELES RECEPTES

MĀRTIŅA SIRMĀ VĪNES ĀBOLU ŠTRŪDELES RECEPTE

Ābolu štrūdele patiesi ir viens no populārākajiem un izplatītākajiem kulta desertiem pasaulē, ko savās ēdienkartēs iekļāvuši gan smalkie Vīnes kafijas nami, gan Amerikas ceļmalas krogi, gan Japānas tējnīcas.

Un, ja šo rudens garšu piesātināto ābolmaizi cepsi mājās, atvērsi durvis priekam un svētku aromātam.

SASTĀVDAĻAS

Mīklai

100 g rīvmaizes; 50 g svieta; 140 g cukura; 10 g malta kanēļa; 170 g rozīņu; 10 g citrona sulas; viens kg mizotu, plānās šķēlēs sagrieztu skābu ābolu (vēlams Antonovka); viena šļuka ruma.

Štrūdeles mīklas masa ir pavisam vienkārša, taču to labāk ieteicams pagatavot iepriekšējā dienā.

Pildījumam

Viens kg liellopu maltās gaļas, 350 g treknas maltās cūkgaļas, sīpols, pipari, koriandrs, sāls.

MĪKLAS SAGATAVOŠANA

Sajauc kopā olas ar remdeno ūdeni, eļļu un sāli, tad pievieno masai miltus. Visu kārtīgi sajauc un liek ledusskapī uz nakti, lai visas sastāvdaļas labāk sadraudzējas un kļūst par vienu veselu.

ŠTRŪDELES PILDĪJUMU SAGATAVO PA DAĻĀM

Aplej rozīnes ar rumu un liek, lai ievelkas. Pannā izkausē sviestu un apcep tajā rīvmaizi, līdz tā kļūst zeltaini brūna. Sajauc kanēli ar cukuru. Kad sviestā karamelizētā rīvmaize atdzisusi un rozīnes piesūkušās ar rumu, sajauc visas pildījuma sastāvdaļas kopā ar šķēlēs sagrieztajiem svaigajiem āboliem.

ŠTRŪDELES VEIDOŠANA UN CEPŠANA

Sadala sagatavoto mīklu nelielās porcijās. Pāris minūtes pirms mīklas rullēšanas, patur to neitrālas garšas eļļā − tad tā kļūs elastīgāka.

Uz kokvilnas drānas uzkaisa miltus un uz tās plāni jo plāni izrullē strūdeles mīklu. Apgriež liekos stūrus un biezākās mīklas maliņas. Klāj bagātīgi ābolu štrūdeles pildījumu četrstūra formā izrullētās mīklas vienā malā un ar kokvilnas drānas palīdzību sarullē štrūdeli.

Kārto štrūdeli uz cepampapīra, kas nokaisīts ar rīvmaizi, apsmērē kūku ar kausētu sviestu un liek cepties, iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, kādas 20 min. 180 C grādos.

Kad māju piepilda ceptu ābolu un kanēļa aromāts un kad štrūdele kļuvusi zeltaini brūna, ņem to ārā no cepeškrāsns.

Baudīt to var gan karstu, gan aukstu ar saldo krējumu vai vaniļas mērci.

KĀPOSTU ŠTRŪDELE

SASTĀVDAĻAS

Mīklai

200 g miltu, viena ola, viena ēdamkarote augu eļļas, šķipsniņa sāls, trīs ēdamkarotes silta ūdens.

Pildījumam

800 g kāpostu, viens sīpols, divas ēdamkarotes tauku, viena ēdamkarote cukura, viena ēdamkarote galda etiķa, pusglāze liellopu gaļas buljona, viena tējkarote maltu ķimeņu, sāls, piparu, 125 g krējuma, 50 g sviesta.

PAGATAVOŠANA

Miltus ber uz dēļa kaudzītē, vidū izveido padziļinājumu, iesit olu, ielej eļļu, pievieno sāli. Mīca mīklu virzienā no miltu kaudzītes malām uz vidu, pamazām lej klāt ūdeni, līdz mīkla ir vidēji cieta. Turpina mīcīt 15 minūtes, līdz tā vairs nelīp pie rokām un ir gluda. Saveļ mīklu kamolā, viegli pārziež ar augu eļļu, pārsedz ar bļodiņu un atstāj uz pusstundu. Kāpostus un sīpolu sīki sagriež. Pannā sakarsē taukus, tajos apcep sīpolu, pievieno cukuru un ļauj tam izkust, pievieno etiķi un buljonu, kāpostus, ķimenes, sāli un piparus. Maisot sautē 20 minūtes, līdz kāposti ir pusmīksti, bet viss šķidrums iztvaikojis.

Atdzesē, pievieno krējumu, samaisa. Mīklu liek uz samiltota dvielīša, izveltnē ļoti plāni, izstiepj ar rokām. Sviestu izkausē, daļu izmanto plāts ieziešanai. Mīklu pārliek ar pildījumu, atstājot brīvas malas aptuveni 3 cm platumā. Saritina štrūdeli, malas saspiež kopā. Liek uz plāts ar salaiduma vietu uz leju (lai štrūdele satilptu uz plāts, to var arī saliekt kā kliņģeri). Pārziež ar atlikušo sviestu un cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 45 minūtes. Pasniedz karstu.

VĀCU VALODAS TULKS UN TULKOTĀJS

Skrivanek tulku un tulkotāju komanda strādā gan ar tipveida dokumentu rakstiskajiem tulkojumiem, gan notariāli apliecinātiem tulkojumiem. Tulkošanas birojs Skrivanek nodrošina arī tekstu vācu valodā korektūru un stilistisko uzlabošanu, ja nepieciešams tiek veikta redaktūra un terminoloģijas pārbaude. Nodrošinām visa veida mutiskās tulkošanas pakalpojumus uz un no vācu valodas.

VĀCU VALODAS KURSI

Piedāvājam vācu valodas mācības uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem. Privātpersonām nodrošinām regulāros vācu valodas kursus grupā vai individuālos vācu valodas kursus. Īpašais piedāvājums – apmeklējiet individuālos vācu valodas kursus divatā, maksājot tikai par viena studenta mācībām!

LEJUPIELĀDĒ 100 LATVIEŠU VALODAS PADOMUS

Esam apkopojuši 100 latviešu valodas padomus īpašā grāmatā, kuru piedāvājam jums lejupielādēt bez maksas. Lai to saņemtu, lūdzam aizpildīt zemāk norādīto pieteikuma formu.

    Skrivanek Latviešu valodas padomu grāmata