ŠAŠLIKS PRET ŠAŠĻIKS
Vai cepsim šašliku vai šašļiku?
Vārds „šašliks” latviešu valodā ienācis no krievu vārda „шашлык”, kam pamatā tjurku vārds „šišlyk”. Bieži gan runā, gan rakstos vārdā lietots „ļ”, nevis „l”. Iespējams, kļūda radusies, jo latviešu valodā lielākoties aiz šņāceņa „š” sastopams mīkstināts līdzskanis, piemēram, „šļakatas”, „košļāt”. Aizgūtajā vārdā „šašliks” mīkstināta līdzskaņa nav.
Tātad cepsim šašliku.
ŠAŠLIKS
Šašliks ir ēdiens ar īpašu filozofiju, jo tā cepšana nav tikai maltītes pagatavošana, bet gan vesels rituāls, kuram dažādos pasaules nostūros ir savi īpaši noteikumi. Tikai šašlika dēļ daudzviet, sevišķi Austrumu zemēs, ģimenes un draugi pulcējas un kopā sēžas pie viena galda. Šašlika vēsture ir gana interesanta un garšīga. Tas ir pazīstams gandrīz visā pasaulē, Krievijā, Kaukāzā, Austrumeiropā un Vidusāzijā. Dažādi tas tiek saukts ASV, Grieķijā, Japānā, pat Brazīlijā un Korejā.
ŠAŠLIKA VĒSTURE
Šašlika izcelsme meklējama Rietumāzijas, Centrālāzijas un Austrumeiropas valstu virtuvēs. Tā bija jēra gaļa, sagriezta gabaliņos un uzvērta uz iesma, pirms tam marinēta dažādās garšvielās, sākot ar vienkāršāko variantu – sāls, pipari un etiķis, līdz pat smalkām marinādēm no granātiem, koriandra, piparmētras. Gatavoja šašliku, cepot uz oglēm, ik pa brīdim apgrozot uz iesmiem uzvērto gaļu. Jau viduslaiku krievu virtuves receptēs ir atrodama informācija par gaļas gatavošanu uz atklātas uguns, uzdurot uz iesmiem veselus zaķus, sivēnus, vistas, fazānus. Šādi pagatavotus ēdienus pasniedza smalkās pusdienās, vakariņās un svinīgos pasākumos krievu inteliģencei. Šāda ēdiena pagatavošana prasīja daudz pūļu – laiku, daudz malkas, fizisku spēku, grozot iesmu. No Krimas tatāriem krievi uzzināja par daudz ērtāku ēdiena pagatavošanas principu – šašliku. Kopā ar jauno gatavošanas veidu krievu valodā ienāca arī vārdi – шашлык (turku şışlıq – uzdurts uz iesma), мангал (arābu mankal – ceptuve), шампур (sīriešu šаррūδā – virsotne). Jau 19. gadsimtā šašliks kļuva populārs visā lielajā Krievijas impērijā, mūsdienās Krievijas federācijā un bijušajās Padomju Savienības republikās. 19. gadsimta beigās šašliks sasniedza Maskavu. Kopš tā laika tā popularitāte ļoti strauji izplatījās, 20. gadsimta sākumā tas bija kļuvis par galveno ēdienu Sanktpēterburgas smalkākajos restorānos, bet 20. gadsimta vidū tas jau bija izplatītākais “ielu ēdiens” visās Krievijas lielākajās pilsētās. Tajā laikā šašlika popularitāte nokļuva arī līdz Eiropai.
ŠAŠLIKS PASAULĒ
Šašliku gatavo un ēd visā pasaulē, daudzviet tā pagatavošana ir ļoti līdzīga, atšķiras vien izmantotās garšvielas un marinādes. Bet ir arī valstis, kur šo populāro ēdienu dēvē citādāk.
GRIEĶIJĀ
Suvlaki – populāra grieķu ātrā uzkoda, kas sastāv no maziem uz iesma uzdurtiem grilētiem gaļas gabaliņiem. To ēd, nenoņemot no iesma, kopā ar sarullētu pitas maizi, citronu, dažādām Grieķijai raksturīgām mērcēm. Parasti tiek izmantota cūkgaļa. Kaut arī gaļas grilēšanas kultūra Grieķijā aizsākusies jau Bronzas laikmetā, mūsdienās suvlaki kļuva populārs pēc Otrā pasaules kara. Dažādos Grieķijas reģionos šim ēdienam nosaukumi var atšķirties, mazliet atšķirsies pasniegšanas veids, bet garša būs tā pati.
JAPĀNĀ
Jakitori – japāņu ēdiens no vistas gabaliņiem, kas uzdurti uz bambusa iesmiem un cepti uz oglēm. Jakitori ir ļoti populārs ēdiens visā Japānā. Bieži vien cilvēki, nākot mājās no darba, ielas ēstuvē nopērk jakitori un pudeli alus un pa ceļam to notiesā.
AMERIKAS SAVIENOTAJĀS VALSTĪS
Barbekjū – pats populārākais dārza svētku ēdiens visā Amerikā. Barbekjū pagatavošanas metode Amerikas Savienotajās Valstīs jau ir kļuvusi populāra kopš 18. gadsimta. Mūsdienās barbekjū svētki pat tiek uzskatīti par īpašu Amerikas Savienoto Valstu subkultūru, un amerikāņi neizpaliek pat bez barbekjū gatavošanas sacensībām. Galvenais elements ir barbekjū ierīce, kas papildināta ar dažādiem elementiem – kūpinātavu, plīts virsmu. Pirmais barbekjū aromāts Amerikas Savienotās Valstis sasniedza koloniālajā laikmetā. Tā pieminēšana datēta jau ar 1672. gadu. Ja runājam par pašu nosaukumu, tad tas ir cēlies no spāņu barbacoa, kas tulkojumā nozīmē – gaļas gatavošana, lēni žāvējot vai cepot. Tāds ir arī ASV barbekjū gatavošanas princips – gaļa tiek gatavota zemā temperatūrā, kas aizņem 10─12 stundas.
ARMĒNIJĀ
Horovats – visizplatītākais armēņu virtuves ēdiens, ko piedāvā gan restorānos, gan gatavo ģimenes maltītēs Armēnijā un visā plašajā armēņu kopienā daudzās pasaules malās. Tradicionāli tiek izmantota cūkgaļa, retāk – jēra, liellopa gaļa. Gatavošanas metode ir pavisam vienkārša – gaļu sagriež gabaliņos, sajauc ar sasmalcinātu sīpolu un 12 stundas marinē. Nevienā mājā Armēnijā neatradīsim pierakstītu gatavošanas recepti, jo tādas vienkārši nav – armēņi gatavo ar sirdi. Etiķi gaļas marinēšanai Armēnijā neizmanto – šī tradīcija bija populāra Padomju Savienības laikos, kad ar etiķi tika maskēta ne visai augstas kvalitātes gaļas garša. Gaļa tiek gatavota tandirā – īpašā krāsnī, kas ieveidota zem zemes.
ŠAŠLIKA PAGATAVOŠANA
Sākotnēji šašliks tika gatavots tikai no jēra gaļas, bet mūsdienās to gatavo no cūkgaļas, vistas gaļas, liellopa, meža gaļas vai sojas, atkarībā no vēlmēm, tradīcijām un reliģiskajiem ierobežojumiem. Uz iesmiem tiek sadurta gaļa, kas sagriezta vidēja izmēra gabalos, starp gaļas gabaliem liekot arī dārzeņus – tomātus, sīpolu ripas, papriku, kabačus, sēnes. Vispirms gaļa tiek iemarinēta dažādās marinādēs, izmantojot garšvielas, etiķi, vīnu, citronu sulu. Nākošajā dienā to sprauž uz iesmiem un cep uz nokaitētām oglēm.
ŠAŠLIKA PASNIEGŠANA
- Pie gaļas šašlika pasniedz tikai un vienīgi sauso vīnu, nekādā gadījumā– alu vai šņabi. Pie vistas šašlika pasniedz sauso baltvīnu.
- Lai izbaudītu un izjustu visas šašlika garšas un smaržas nianses, to galdā liek, nenoņemot no iesma, un katram ēdājam tiek savs iesms. Arī no tā šašliks netiek ar dakšiņu vai kā citādi nobraucīts uz šķīvja, bet gan ar zobiem nokosts vai novilkts nost – tā, kā dažkārt rāda filmās.
- Lai šašliku varētu baudīt no iesma, tam nevajadzētu būt garākam par 35–38 centimetriem. Uz katra iesma uzver un cep 5 līdz 6 gaļas gabaliņus.
- Izceptu šašliku, ja arī to uzliek uz šķīvja, neaplej ar mērci vai neapliek ar salātiem vai piedevā To visu liek blakus tā, lai nekas nepārmāc vai neizmaina šašlika garšu un aromātu.
- Klasiskā variantā šašliku pasniedz vienīgi ar svaigiem tomātiem vai uz oglēm ceptiem dārzeņiem ar prāvu zaļumu bunti (kinza, pētersīļi, loki) vai tikai ar lokiem un sauso vīnu; arī ar brinzas tipa sieru. Pārējos variantos katrs bez sirdsapziņas pārmetumiem ēd piedevās to, kas viņam labāk garšo un kas likts galdā.
- Kečups nepavisam nav obligāta piedeva. Šis paradums drīzāk gan pārņemts no barbekjū un tamlīdzīgām pasniegšanas tradīcijām. Kečups nav tas pats, kas laba pašu gatavota tomātu mērce, – tā izcels šašlika garšu, savukārt kečups, īpaši, ja tas ir salīdzinoši lēts produkts no veikala plaukta, garšu un smaržu nogalina.
Ja vēlies vairāk iepazīties ar kulinārijas brīnumu vēsturi, dažādu valstu virtuvi, tradīcijām, gaidīsim Tevi Skrivanek valodu skolā, kur varēsi izvēlēties kādus no svešvalodu apguves kursiem, kuros mēs kopā apgūstam ne tikai valodu, bet uzzinām daudz interesantu informācija par skaistākajām lietām, kas mums saistās ar izvēlētās valodas valsti.
TULKOJUMI 110+ VALODĀS
Skrivanek tulku un tulkotāju komanda strādā gan ar tipveida dokumentu rakstiskajiem tulkojumiem, gan notariāli apliecinātiem tulkojumiem. Tulkošanas birojs Skrivanek nodrošina arī tekstu korektūru un stilistisko uzlabošanu, ja nepieciešams tiek veikta redaktūra un terminoloģijas pārbaude. Nodrošinām visa veida mutiskās tulkošanas pakalpojumus uz un no angļu, grieķu, armēņu, japāņu un citām valodām.
VALODU KURSI
Piedāvājam valodu mācības uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem, kā arī individuālos un grupu kursus privātpersonām. Nodarbības nodrošinām klātienē vai tiešsaistē. Īpašais piedāvājums – apmeklējiet individuālos kursus divatā, maksājot tikai par viena studenta mācībām!
Esam apkopojuši 100 latviešu valodas padomus īpašā grāmatā, kuru piedāvājam jums lejupielādēt bez maksas. Lai to saņemtu, lūdzam aizpildīt zemāk norādīto pieteikuma formu Skrivanek Baltic ikmēneša jaunumiem.