STILĪGĀ GARŠA
Kāds portāls mūs nesen palutinājis ar krāšņi tērptu Latvijas slavenību fotogaleriju. Virsraksts arī visai spilgts: „Stila gardēži pulcējas Rīgas modes nedēļas atklāšanā”. Vai esat domājuši, kāda garša piemīt jūsu ģērbšanās stilam?
Nē, mēs nerunāsim par šīssezonas žaketēm, kleitām vai zābakiem – šajā laukā lai rosās modes pasaules profesionāļi. Mūs kā allaž piesaistījusi valoda, un šoreiz – vārds „gardēži”. Ja paraugāmies latviešu valodas vārdnīcās, atrodam vienu nozīmi vien: gardēdis ir cilvēks, kam patīk ēst izmeklētus, izsmalcinātus ēdienus. Tātad gardēži būtu meklējami restorānā baudām rūpīgi izraudzītas vakariņas vai virtuvē gatavojam kādu smalku desertu.
Mēs zinām, ka valoda mainās un attīstās: daži vārdi noveco vai kļūst par historismiem, tas ir, vārdiem, kuri nosauc priekšmetus, parādības vai procesus, kas no mūsu ikdienas ir zuduši, piemēram, mums vairs nav junkuru – muižas pārvaldnieku –, tāpēc šo vārdu saucam par historismu. Reizēm valodas lietotāji izvēlējušies citu vārdu, kas izstūmis iepriekšējo, kā, piemēram, vārds „pleci” aizstājis „kamieši”.
Citkārt ap sākotnējo nozīmi izveidojas vesels nozīmju tīkls – par piemēru varam nosaukt tikko minēto vārdu „lauks”: pirmkārt, lauks ir ‘zemes platība, kas ir aizņemta ar vienu un to pašu vai dažu augu (parasti kultūraugu) kopu’, piemēram, kartupeļu lauks vai zemeņu lauks. Šī nozīme ir paplašinājusies – ar lauku saprotam gan vietu, kas ir ārpus telpām (iet laukā), gan lielāku platību, teritoriju, kurā kaut kas norisinās (kaujas lauks). Ejam vēl tālāk – lauks var būt ne vien teritorija, bet arī vide, kurā norisinās, piemēram, fizikāli procesi (gravitācijas lauks). Galu galā nonākam arī pie mūsu minētās nozīmes – lauks var būt arī darbības, interešu joma vai nozare: izglītības lauks, modes lauks.
Protams, neba visas nozīmes kļūst patstāvīgas. Valoda nav iedomājama arī bez pārnestajām nozīmēm, kad nosaucam kaut ko netieši, tēlaini, uz līdzības pamata. Ļoti bieži pārnestā nozīmē lietojam apzīmētājus: saldais pārītis, rūgtā dzīve. Ar gardēžiem ir noticis līdzīgi – no izsmalcinātu ēdienu pazinēja gardēdis ir kļuvis arī par citu smalkumu zinātāju: tā radušies auto gardēži, literatūras gardēži un, kā redzams, arī stila un modes gardēži.
Kā jums tīk, valodas gardēži?
Vasilijs Ragačevičs
Skrivanek Baltic direktors
K. Priedes ilustrācija