HUMOSS PRET HUMUSS

1

Vai ēdīsim humosu vai humusu?

Latviešu valodā pastāv gan vārds „humoss”, gan „humuss”, tikai tiem ir atšķirīga nozīme. Humuss ir augsnes organiskā daļa, kas veidojas, sadaloties augu un dzīvnieku atliekām. Sevišķi iecienīts ir biohumuss – mēslojums, kuru iegūst, izmantojot sliekas. Vārds cēlies no latīņu vārda „humus” ar nozīmi ‘zeme, augsne’. Vārds „humuss” latviešu valodā pazīstams jau vismaz kopš 19. gadsimta beigām, un tas fiksēts arī vēlākajās vispārlietojamās leksikas, kā arī terminu vārdnīcās. Savukārt „humoss” ir jaunāks vārds, kas attiecināms uz pārtiku: tas ir biezenis no turku zirņiem jeb aunazirņiem, sezama pastas un garšvielām. Vārds cēlies no arābu vārda „hummus”, kas nozīmē humosa galveno sastāvdaļu – aunazirņus jeb turku zirņus. Ir ieteicams šķirt jēdzienus: lauksaimniecībā lietojamo humusu un pārtikā izmantojamo humosu.

Tātad mielosimies ar humosu.
Skrivanek Baltic valodas padoms "humoss" pret "humuss"

AUSTRUMU VIRTUVES KARALIS ─ HUMOSS

Austrumos pusdienu galds bez humosa bļodiņas ir tas pats, kas arābu nakts bez pasakām. Sākotnēji biezeni no vārītiem, maltiem aunazirņiem pasniedza kā ātru, nedārgu un sātīgu uzkodu zemniekiem. Tagad humosu ēd visā pasaulē: mazās tējnīcās Austrumos un modernās kafejnīcās Rietumos. To slavē kulinārijas gardēži un augstu novērtē veģetārieši, humosu var ātri uzkost ikdienas steigā un arī kārtīgi papusdienot. Kāds ir šīs pasaulē slavenās uzkodas jeb ēdiena noslēpums?

Ir lietas, kas noteikti ir svarīgākas par jebkuru politisko konfliktu. Piemēram, humoss. Uz šī garšīgā un veselīgā ēdiena vēsturisko izcelsmi pretendē vairākas Tuvo Austrumu tautas: grieķi, turki, ebreji, sīrieši, arābi. Šis it kā vienkāršais, bet tik noslēpumainais ēdiens ir iekarojis visu pasauli.

Tik vienkārši – humoss ir aunazirņu biezenis. Aunazirņu sēklas atgādina sojas pupiņas, tikai tās ir nedaudz lielākas, kaut kas līdzīgs zirņiem, gandrīz baltā krāsā. Aunazirņi ir galvenā humosa sastāvdaļa. Tiem tiek pievienots citrons, olīveļļa, kumīns, kā arī tahini un ķiploki. Otra galvenā humosa sastāvdaļa ir tahini, bez kuras “slavinātais” ēdiens ir parasta putra. Sezama pastas (tahini) recepte tiek pieminēta jau 13. gadsimta senajās arābu pavārgrāmatās. Humosa garšu ir grūti aprakstīt, tam ir tik daudz variāciju, jo katrai valstij ir savas tradicionālās garšvielas, ko pievieno humosam. Humosa lietošana īpaši izplatīta ir Izraēlā, Turcijā, Grieķijā un Kiprā. Daudzas valstis cīnās par tiesībām to saukt par savu nacionālo ēdienu, pārveidojot un bagātinot tradicionālās receptes. Humosa tekstūra un garša var atšķirties dažādās valstīs, dažādos reģionos, taču viens ir skaidrs: humoss sākotnēji bija vienkāršs un sātīgs ēdiens klejotājiem. Sīrijā humosu parasti bagātina ar zaļumiem un garšvielām, Izraēlā to pasniedz ar sīpoliem un papriku, bet Kiprā vairāk dekorē ar sezama sēklām un apslaka ar olīveļļu. To bieži pasniedz kā piedevu vai kā daļu no aukstajām uzkodām. Lielveikalu un delikatešu veikalu plauktos var atrast gatavu humosu, lai gan visgardākais un autentiskākais tas būs mājās gatavots.

Austrumos pat vienas valsts robežās ir desmitiem veidu, kā pagatavot un ēst humosu: tādēļ nav brīnums, ka gastronomijas vēsturnieki var strīdēties, kura recepte ir vispareizākā un kādas garšvielas vai dārzeņus ir jāpievieno ēdienam. Kopumā izraēlieši, palestīnieši, libānieši, ēģiptieši, marokāņi un arābi ir vienisprātis par vienu: humoss jāēd ar pitas maizi, sarullējot mazu gabaliņu, izveidojot to kā miniatūru ēdamkaroti. Austrumos šī uzkoda tiek pasniegta kā neatkarīgs ēdiens kopā ar sasmalcinātiem tomātiem, gurķiem, koriandru un citiem garšaugiem, vārītām olām, olīvām, marinētiem pikantiem dārzeņiem un rīsiem.

hummus, humos
Austrumu virtuves karais - humoss

HUMOSA VĒSTURE

Ar humosu ir saistīta ļoti interesanta vēsture un arī leģendas. Varētu pat uzskatīt, ka humoss ir viens no senākajiem ēdieniem pasaulē, kas saglabājis savu autentiskumu līdz pat mūsdienām. Protams, precīzu datu par to, kur un kad tieši humoss radies, nav, taču ir zināmi pieņēmumi. Proti, tiek uzskatīts, ka humoss radies daudzus gadsimtus atpakaļ Ēģiptē, jo aunazirņus sāka audzēt tieši Senajā Ēģiptē. Pirms desmit tūkstošiem gadu aunazirņi, kas ir galvenā ēdiena sastāvdaļa, tika audzēti arī tagadējās Turcijas teritorijā.

Humoss pirmo reizi parādījās arābu pavārgrāmatās 13. gadsimtā. Tomēr vēsturniekiem šis fakts nebūt nav noteicošais. Pats ēdiens ir tik plaši izplatīts Tuvo Austrumu valstīs, Vidusjūras salās un Grieķijā, ka katra no šīm valstīm var pretendēt uz humosa autortiesībām. Galu galā galvenās humosa sastāvdaļas jau gadsimtiem tiek kultivētās šajās valstīs Turcijā aunazirņus audzē vismaz 10 000 gadu. Protams, ka šī valsts ir viena no pretendentēm uz ēdiena autortiesībām. No otras puses, Izraēla atsaucas uz Veco Derību, kas rakstīta ilgi pirms pašas Turcijas parādīšanās pasaules kartē. Viņi apgalvo, ka ebreji šo ēdienu izgudroja vismaz pirms 3500 gadiem.

Taču Eiropā par šo uzkodu uzzināja septiņus gadsimtus vēlāk – 1955. gadā šis vārds iekļuva Oksfordas vārdnīcas lappusēs.

Amerikas Savienotajās Valstīs humosa modi atnesa migrācijas vilnis no Libānas. 1975.─1990. gadā valstī notika pilsoņu karš, cilvēki aizbrauca uz citām valstīm. Svešā zemē viņi ātri atcerējās savu iecienīto gardumu ─ dažu mēnešu laikā amerikāņu lielveikalu plauktos parādījās humoss.

Lai gan nav īsti svarīgi, kurš pirmais nāca klajā ar ideju sajaukt aunazirņu biezeni ar sviestu un garšvielām, dažās valstīs cilvēki ir gatavi cīnīties par tiesībām tikt sauktiem par “humosa radītājiem”.

2008. gadā Libāna apsūdzēja Izraēlu, ka tā ir piesavinājusies tās pilsoņiem savu nacionālo ēdienu, nekaunīgi pelnot naudu ar tā gatavošanu, ražošanu, reklamēšanu un pārdošanu. 2008. gada oktobrī Libānas Rūpnieku asociācija iesniedza lūgumrakstu Libānas Ekonomikas un tirdzniecības ministrijai, lai lūgtu no Eiropas Komisijas humosam piešķirt aizsargātu statusu kā unikālam Libānas ēdienam, kas ir līdzīgi aizsargāta ģeogrāfiskā statusa tiesībām, kuras pār reģionālajiem pārtikas produktiem pieder dažādas Eiropas Savienības valstīm. 2009. gadā Libānas Rūpnieku asociācija joprojām “vāca dokumentus un pierādījumus”, lai pamatotu savu apgalvojumu.

Kad stāsts ne ar ko nebeidzās, libānieši nolēma ar šo “patvaļu” cīnīties citādi. 2009. gadā viņi izgatavoja divas tonnas smagu bļodu ar humosu un iekļuva Ginesa rekordu grāmatā. Izraēla devās pretuzbrukumā un uztaisīja bļodu ar četrām tonnām humosa. Libānieši saspringa un atspēlējās ─ viņu sagatavotā humosa bļoda jau svēra 10,5 tonnas.

Šis rekords vēl nav pārspēts, lai gan ir tādi, kas vēlētos to izdarīt. Būtu lieliski, ja visi kari pasaulē attiektos tikai uz garšīgu ēdienu gatavošanu un beigtos ar trāpījumu nevis dzīvajos mērķos, bet gan Ginesa rekordu grāmatā.

Tā kā daudzi cilvēki kļūst par veģetāriešiem, humoss tikai iegūst popularitāti visā pasaulē.

Izraēlā humoss joprojām ir viens no tradicionālākajiem ēdieniem – gan ikdienas, gan svētku ēdienkartēs. Neskatoties uz to, ka citās valstīs šo uzkodu ir diezgan vienkārši iegādāties, ārzemnieki turpina vest mājās Izraēlas humosu kā suvenīru.

Katru gada 13. maijā miljoniem gardēžu visā pasaulē atzīmē Starptautisko humosa dienu!

DAŽAS VARIĀCIJAS, KĀ TIEK ĒSTS UN PASNIEGTS HUMOSS

Aukstā uzkoda: pasniedz uz atsevišķa plakana šķīvja, ēd bez dakšiņām un karotēm. Humosu vienkārši kā ar karoti ēd ar maizi, plātsmaizi vai čipsiem.

Humosu, kā pastēti vai sviestu smērē uz maizes, cepumiem vai krekeriem. Šī ir lieliska un veselīga uzkoda dienas laikā.

Ar humosu pilda pankūkas. Labs trekna sviesta, majonēzes vai konservētas mērces aizstājējs.

Humosu ēd kā karstā ēdiena sastāvdaļu. To liek uz picas majonēzes vai tomātu pastas vietā. Rezultāts pārsteidz ar patīkamu un maigu garšu.

Humoss kā mērce olīvu vai dārzeņu mērcēšanai. Lieliski sader ar kraukšķīgām selerijām, burkāniem, gurķiem un papriku.

Humoss tiek lietots kā mērce ceptai, sautētai gaļai vai jūras veltēm.

Garnējums: Humusu var pievienot vārītām olām, sarkanām zivīm, steikiem un bārbekjū.

Mērces elements salātiem – pievieno humosu kā mērci, sanāk salāti ar pikantām notīm.

Humosu var pievienot makaroniem, rīsiem un risoto, kartupeļu ēdieniem.

HUMOSA RECEPTES

Šis ēdiens ir ļoti pateicīgs dažādām variācijām un eksperimentiem. Restorānu šefpavāri uzskata, ka tas ir ideāls ēdiens radošumam, pat molekulārajā virtuvē.

HUMOSA KLASISKĀ RECEPTE

SASTĀVDAĻAS

  • 250 g turku zirņu.
  • ½ citrona sulas 2–3 ēdamkarotes tahini (sezama pasta).
  • 2 izspiesti ķiploki.
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas.
  • 1 tējkarote malta kumīna.
  • Sāls, pipari.
  • Dekorēšanai: paprikas pulveris, sasmalcināti pētersīļi.

PAGATAVOŠANA

Sablenderē turku zirņus krēmīgā masā. Ja vajag, pielej mazliet ūdens (ja zirņi pašvārīti — ideāli būtu novārījuma ūdens), pievieno pārējās sastāvdaļas un visu kārtīgi sajauc. Servēšanai: liek trauciņā, pārlej ar olīveļļu, pārkaisa ar paprikas pulveri, kapātiem pētersīļiem un vidū ietupina kādu nesasmalcinātu turku zirņu pāri.

Kā jau minējām – humosam mūsdienās ir simtiem dažādu variāciju un recepšu. Viena no interesantākajām ir šokolādes humosa recepte:

SASTĀVDAĻAS

  • 1 vai ½ tases aunazirņu.
  • ¼ glāzes nesaldināta kakao pulvera.
  • 3–4 ēdamkarotes kļavu sīrupa.
  • 3 ēdamkarotes tahini pastas.
  • Vaniļas ekstrakts.
  • Šķipsniņa sāls.
  • 4 ēdamkarotes ūdens.

Visas sastāvdaļas tiek sablenderētas viendabīgā masā, liek bļodiņā, apslaka ar kļavu sīrupu, uzber mazliet kakao pulvera un rupjo sāli.

Pasniedz kā piedevu pie saldajām uzkodām – zemenēm, āboliem, pitas čipsiem, tostermaizītēm.

Arī Skrivanek darbinieki, tulki un tulkotāji, priekšnieki un projektu vadītāji ir lieli humosa cienītāji vismaz reizi nedēļā. Humosa brokastu rītā Skrivanek virtuve pārvēršas par austrumu paradīzi, jo pēc pirmā acu uzmetiena brokastu ēdienkarti varētu raksturot kā humoss pie humosa uz humosa.

Iecienītākais no visiem humosiem ir ingvera – vasabi edamame pupiņu humoss:

SASTĀVDAĻAS

  • 2 glāzes lobītas edamame pupiņas.
  • ¼ glāze tahini pastas.
  • 1 tējkarote maltas ingvera saknes.
  • 2 tējkarotes vasabi pastas.
  • 4 ķiploka daiviņas, nomizotas.
  • 1 ēdamkarote sojas mērces.
  • ¼ glāze ūdens.

Blenderī sajauc visas sastāvdaļas līdz viendabīgai masai. Dekorē ar sezama sēkliņām, pasniedz ar zivi, gaļu pagatavotu Āzijas gaumē.

TULKS UN TULKOTĀJS

Skrivanek tulku un tulkotāju komanda strādā gan ar tipveida dokumentu rakstiskajiem tulkojumiem, gan notariāli apliecinātiem tulkojumiem. Tulkošanas birojs Skrivanek nodrošina arī tekstu gruzīnu valodā korektūru un stilistisko uzlabošanu, ja nepieciešams tiek veikta redaktūra un terminoloģijas pārbaude. Nodrošinām visa veida mutiskās tulkošanas pakalpojumus vairāk nekā 110 valodās.

VALODU KURSI

Piedāvājam mācības uzņēmumu un iestāžu darbiniekiem, kā arī individuālos un grupu kursus privātpersonām. Nodarbības nodrošinām klātienē vai tiešsaistē. Īpašais piedāvājums – apmeklējiet individuālos valodas kursus divatā, maksājot tikai par viena studenta mācībām!

LEJUPIELĀDĒ 100 LATVIEŠU VALODAS PADOMUS

Esam apkopojuši 100 latviešu valodas padomus īpašā grāmatā, kuru piedāvājam jums lejupielādēt bez maksas. Lai to saņemtu, lūdzam aizpildīt zemāk norādīto pieteikuma formu.

    Skrivanek Latviešu valodas padomu grāmata